Om Annelie

Annelie RydBakom företagsnamnet Violin Violett finner du mig, Annelie Ryd, musiker och pedagog. Två delar som jag tycker om att kombinera. Jag ser det som ett stort privilegium att parallellt med det egna musicerandet få lotsa barn och ungdomar genom musikens uttryck. Det bästa av två världar, helt enkelt!

Utbildade mej vid Örebro musikhögskola 1981-85 och vid Lisztakademin i Budapest 1989-90. Har dessutom tagit en mängd privatlektioner för bla. prof. Karl-Ove Mannberg Stockholm samt prof. Attila Aydintan Hannover.

Genom åren har jag också deltagit i diverse orkester/ kammarmusikkurser och mellan åren 1985-89 frilansade jag på heltid i orkestrar runt om i hela Sverige.

Musikern Annelie – jag har sedan början av 90talet gjort mig känd i södra Norrland som violinist i Trio Quinta, Jämtlands egna pianotrio,  i stråkkvartetten Archi Jamt samt gruppen Sounds of Women som specialiserat sej på att spela musik av kvinnliga tonsättare genom tiderna.

Sedan några år tillbaka spelar jag även med min make Urban Hedin i Duo RydHedin. Läs mer om dessa ensembler under Musikaliska sammanhang.  Jag är stadigt förekommande vikarie i Nordiska Kammarorkestern som har sitt säte i Sundsvall, engagerad i Ovikens kammarorkester samt sitter som konsertmästare i Östersunds orkesterförening – en av de orkestrar som jag även agerat solist framför ett antal gånger.

Pedagogen Annelie – har mellan 1999 – 2015 undervisat massor av unga fiolister i Bergs Kulturskola, och jag fick 2002 Lions Nedre Norra Distrikts Kulturpris för mina pedagogiska insatser samt Bergs kulturpris 2015. Periodvis har jag också arbetat på estetiska programmet i Östersund samt vikarierat som fiolpedagog på Birka folkhögskolas musiklinje.

Eftersom jag alltid varit intresserad av språk har jag studerat och fått behörighet i engelska, spanska och ungerska och sedan några år tillbaka är min huvudsakliga pedagogiska roll att undervisa spanska på högstadiet.

Med jämna mellanrum leder jag  produktioner med Ovikens Kammarorkester och mellan 2012-2015 jobbade jag tillsammans med musikerkollegan Katarina Bergner Åhlén, med ett spännande stråkorkesterprojekt för vuxna nybörjare i Ovikens församling kallat ”Orkester för alla”. Läs mer om min pedagogiska verksamhet här.

Att organisera resor/turneér är ett viktigt moment i mitt arbete  som jag också brinner för och hittills har jag genomfört runt 35 resor/turnéer både inom landet och utomlands för stora och små grupper av barn/ungdomar och vuxna!

Läs mer om mig!

Solist med Östersunds orkesterförening i ”Sommaren” av A. Vivaldi
”Sommaren i g-moll fick mig att rysa av vällust. Det var ett solistiskt violinspel av mycket hög klass som Annelie Öberg-Rydh presterade. Hon spelade skjortan av sina två manliga medmusikanter…” Öp – 26/4-99

Stehgeiger på vårbal med Östersunds Orkesterförening
”Hon hade orkestern helt i sin hand och stråke och solistiskt klingade hennes violin mycket skönt” – ÖP – 7/5-01

Violin Violett